stappenteller dag 15

zonder koffie gaat het niet

Ze loopt langs de BLOKKER en ziet een mop-dweil-combinatie in de aanbieding. In de winkel komt ze Andy tegen, hij is net terug van zijn training in de sportschool.
Heb je het druk, vraagt hij.
Ja, zegt Anna.
Wat ga je doen, vraagt hij.
De koffie is op, zegt Anna.
Zonder koffie gaat het niet, zegt Andy.
Ze loopt weer naar buiten zonder mop-dweil-combinatie en koopt een pak koffie in de supermarkt.

In de professionele schoonmaakindustrie gebruik je geen dweil maar een natte zwabber, een katoenen natte vloerzwabber. Die zwabber dweilt heel erg goed en het katoen is mooi wit. Dat witte van de zwabber duurt niet lang. Na vijf minuutjes zwabberen is zowel het water als de dweil vies, heel vies. Het wit kleurt zwart van de vlokken stof en vuil die aan het katoen blijven kleven. Na een dweilbeurt van een lange schoolgang + lokalen of zeg het gigantische oppervlakte van mijn winkel met de vele spiegels is de natte zwabber zelf toe aan een grondige schoonmaakbeurt.

Nu werkt ze voor twee verschillende schoonmaakbedrijven. Op het schoonmaakbedrijf van de school is er elke dag een frisse voorraad schone dweilen en verse doekjes. In de winkel is het haar nog niet duidelijk wie de dweil na het schoonmaken weer ontsmet. Dus neemt ze voorlopig de dweil en de doekjes mee naar huis.

Je stopt de dweil toch niet in je wasmachine, vraagt een bezorgde collega-schoonmaakster verschrikt als ze het aan haar vertelt. Toch niet in je wasmachine? Dat moet je niet doen! Dat is vies! Dat hebben ze ons ook proberen te laten doen, vlak voor de vakantie, of we de doekjes en dweilen mee naar huis wilden nemen om te wassen. Dat hebben we geweigerd. Dat moet je niet doen in je eigen wasmachine.

Anna stelt haar gerust. Ze heeft geen wasmachine.
Oh, zegt ze, hoe dan?
In een emmer, zegt Anna. Met de hand. Ze plukt met mijn handen de zwarte stukjes samengekoekte vlokken stof uit de zwabber, inderdaad een vies werkje, maar minder vies dan met een meurende dweil te zwabberen met koud water – op de meeste locaties is er geen warm water, ook zoiets.

Nu hangt ze de gewassen, industriële, katoenen, natte zwabber buiten te drogen, gebroederlijk naast haar schone t-shirtjes. Gisteren hing de zwabber stijf bevroren aan het balkon. Zeker geen zin om weer vies te worden.

anna

Comments are closed