Kafka

Dat ze geen poets-talent is, wil ze onmiddellijk toegeven. Dat het stofzuigen de sluitpost op haar werklijstje is en de ‘richeltjes en randjes’ stoffen ook niet de hoogste prioriteit hebben, so be it, maar vies? Dat haar afdeling vies is? Hoe kan dat opeens? Ze is al zo gedrild door het systeem dat haar kranen glimmen, de spiegels spotloos zijn, de wc’s zo schoon dat je er uit kan drinken, de handdoekjes altijd bijgevuld, de vieze vingervlekken op de glazen deuren elke dag opnieuw weer verwijdert, dus vies?! Je kan echt niet beweren dat de kantoortoren vies is.

Anna besluit van strategie te veranderen. Zo makkelijk laat ze zich niet ontslaan. Als Max, de controleur, let op stof op randjes en richeltjes zal ze meer tijd besteden aan het stoffen en iets minder aan de toiletten die toch al schoner dan schoon zijn. En die kapotte stofzuiger moet maar eens gaan meewerken en gewoon zijn werk doen, anders wordt Anna boos.

Ze vraagt aan Witney hoe het kan dat ze binnen een week na de controle – die voldoende was op wat puntjes na – nu opeens Max aan haar broek heeft hangen die haar vertelt dat de vergaderruimten vies zijn. Hoe kan dat, vraagt Anna.
Ja, het was vies, zegt Witney, er lag overal stof en je had niet gestofzuigd en op drie is de tafel heel vies en het vuilniszakje overvol.

Anna begint aan haar werk, past de nieuwe strategie toe, minder wc’s meer stoffen en zuigen en komt op etage drie. Op etage drie zijn de vergaderruimten niet door de controle gekomen, maar het is niet Anna’s taak om ze te poetsen. Ze vraagt aan Fieke of zij die kamers op haar lijst heeft staan.
Nee, zegt Fieke, dat moet jij doen.
Ze staan ook niet op mijn lijstje, zegt Anna.
Dus al die tijd dat je hier werkt zijn die vergaderruimten niet gepoetst, vraagt Fieke.
Niet door mij, zegt Anna.
Ja, moppert Fieke, zo gaat dat, ze vertellen je nooit iets hier.

Etage drie, zegt Anna tegen Witney die haar nieuwe stofdoeken komt brengen.
Ja, daar wou ik je nog over spreken, zegt Witney, dat moet jij erbij gaan doen.
Ze ziet aan Anna’s gezicht dat het niet het goede moment is om haar takenpakket te verzwaren.

Die middag haalt ze haar pasje op voor een nieuw tijdelijk poetsbaantje om wat extra geld te verdienen. Het is in de bouwkeet van het Noorderbrugtracé. Bouwkeet poetsen, lunch maken, eitjes bakken, knakworstjes opwarmen. Is weer eens wat anders.

In een bouwkeet?! zegt Caroline, dat doe je toch niet!
Smetvrees, denkt Anna, al die schoonmakers leiden aan smetvrees.

anna

Comments are closed