afscheid van het pluche

Poets jij alle zeven etages van de toren, vraagt een jongen aan het kopieerapparaat als Anna de wasbak schuurt met een sponsje en zich afvraagt hoe je koffieaanslag uit het gootputje krijgt.

Nee, dat zou wat veel zijn, zegt Anna. Ik heb vier etages.
Maar jullie rouleren wel, zegt de jongen.
In principe niet. Als je een nieuw gezicht ziet betekent dat de vorige ontslagen is.
Dan hoop ik je nog lang te zien, zegt de jongen.

Deze woorden zouden een goed begin van de avond kunnen voorspellen, ware het niet dat Anna snipverkouden is en met een bonkend hoofd aan haar werk begint, ware het niet dat Caroline boos op haar is en niet meer met haar wil praten en ware het niet dat er een nieuwe hygiëne-controleur is die, jong als hij is zijn positie nog moet bewijzen en haar Anna die avond heeft uitgekozen om daar een vliegende start mee te maken.

Hij komt binnen, samen met Witney en Anna weet meteen, dit is foute boel. Hij heeft in beide handen een stofdoek, kijkt en loopt als een tuchtschooldirecteur en spreekt haar aan alsof ze net betrapt is op een zwaar misdrijf en het alleen nog maar hoeft te bekennen.

Hebben wij een kapotte stofzuiger, vraagt hij aan haar op een toon alsof ze na de crèche nooit meer een onderwijsinstituut van binnen gezien heeft.
Het juiste antwoord is: ja, wij hebben een kapotte stofzuiger, maar omdat Carolien in de lift is vast komen te zitten en ze de hele toren bij elkaar geschreeuwd heeft en gekalmeerd moest worden heeft ze nu nog steeds een kapotte stofzuiger…
Anna kijkt in het gezicht van de jonge jongen met blonde krulletjes. Hij heeft goed geoefend op intimiderend kijken.
Nee, zegt Anna, ik heb vandaag niet gestofzuigd.

Dan ga jij zo dadelijk terug om te stofzuigen, zegt de controleur. En om te stoffen, het was daar heel erg vies.
Hij wijst haar ook nog op het stof op de dure buisstoelen in de grote vergaderzaal. Als er op één stoel stof ligt wordt de hele kamer afgekeurd, zegt Witney.

Het hoge woord is gevallen. Waar elke schoonmaker in het ziekenhuis voor vreest is gebeurd, haar afdeling is na controle afgekeurd. Ze heeft twee weken in de herkansing en dan is ontslag of overplaatsing.

De controleur loopt over de pasgedweilde vloer van de pantry en kijkt in het gootputje, dat is koffieaanslag, zegt hij.
Ik kom terug, zegt de controleur, het is hier vies en als het vies is verliezen we ons contract.

Ja, denkt Anna, dat is koffieaanslag en ze vermoedt dat het afscheid van het pluche niet zo heel lang meer zal duren.

anna

Comments are closed