stappenteller dag 30

een verstilde dansvoorstelling (I)

Ze krijgt vrijkaartjes voor de Nederlandse première van ‘Quartet’ van Raimund Hoghe. Het is op vrijdagavond en als ze zich haast kan ze meteen door van haar werk het net halen om er op tijd voor aanvang te zijn.

Poetsen is vermoeiend, ze heeft onderschat hoe zwaar het is. Als je het van een afstandje bekijkt ziet het er best ontspannen uit, zo’n poetsende mevrouw die met rustige bewegingen een doekje over een kantoortafel veegt. Die rust is schijn, want om de tafel vrij van vieze vingervlekken te krijgen moet je wat druk uitoefenen en het vermoeiende komt door de vele herhalingen. Eigenlijk zoals in de sportschool, honderd squats, dan begint de work-out pas. En zo besluit ze het ook te zien, als een drie uur durende work-out. Gewoon sporten. Alleen oppassen met bukken. Bukken moet zoveel mogelijk vermeden worden. Zo min mogelijk bukmomenten inlassen. Rug vindt dat niet fijn, al dat bukken, ook niet als sport.

Als er vuil op het tapijt ligt moet ze kiezen, het stofje of stukje papier even oprapen – optisch schoonmaken heet dat – of de stofzuiger nemen en zuigen. De eerste optie is sneller, maar heeft meer bukmomenten dan de stofzuigeroptie waar je ‘alleen’ maar hoeft te bukken naar het stopcontact. Welke van de twee opties je ook kiest, bukken doet pijn aan je rug als je het maar vaak genoeg doet.

Het is vrijdagavond, na het werk een cultureel kadootje. Een dansvoorstelling van Raimund Hoghe. Hij is dramaturg bij choreografe Pina Bausch geweest en volgens de publiciteit is ‘Quartet’ te beleven als een creatie die dans, performance, muziek en beeldende elementen op een rituele manier verweeft tot een verstild, uitgepuurd totaalkunstwerk.

Als woorden zoals minimalistisch en uitgepuurd worden gebruikt in een recensie, zou er al een heel klein klingeltje van een mini-alarmbelletje moeten afgaan in je hoofd.

Het alarmbelletje dat je waarschuwt en vraagt: En vind je het zelf verstandig om naar een verstilde dansvoorstelling te gaan als je spieren vermoeid zijn en je je rug probeert te sparen?

anna

wordt vervolgd...

Comments are closed