Wat is Tarot kaartlezen?
Er is niks magisch, geheimzinnig of bovennatuurlijk aan de tarotkaarten op zich. Je hebt de intentie om iets te weten te komen en de energie van het universum en je eigen gedachtepatronen zal dat naar je toetrekken. De tarotkaarten zijn geen instrument om je lot te voorspellen, dat heb je zelf in je hand. Het is een middel om te onderzoeken hoe het hier en nu met je voorstaat.
Hoe werkt het?
Via de wet van de synchroniciteit kies je zelf de tarotkaarten die je wijzer kunnen maken en kan je er betekenis uit halen. De kaarten laten zien, wat je al weet maar nog onbewust is en het is een hulpmiddel om daar te komen. Alle kennis zit al in je en de kaarten helpen je om daarbij te komen.
Tarot legging is een instrument om verbinding te maken met je vraag. En hoe ik de tarot gebruik of lees heeft te maken met die vraag. De kaarten brengen een snelle verbinding met je intuïtie en je innerlijk weten en dat kan inzicht geven op je levensvragen.
Tarot als Eye-opener
Door de tarotkaarten te leggen, krijg je zicht op de lessen die het leven je wil leren en hoe je die het hoofd kan bieden. De getrokken kaarten zijn een spiegel die je helpt je onderbewuste te zien. Tarot helpt je om in contact te komen met de wijsheid en antwoorden die al in je leven zijn.
Waarom kaartlezen?
Tarot is geschikt als vraagbaak, om goede keuzes te maken, je doelen te bereiken, anderen behulpzaam te zijn, je zaken op orde te brengen, rust te vinden en stressfactoren in je leven te herkennen.
Wat mooi is dat je de boodschap of het inzicht soms al kent, door de kaartlegging is het een prettige bevestiging wat je al vermoedde of al wist. Maar vaak ben je je niet bewust van de boodschap totdat je hem weerspiegeld ziet in de kaarten.
Kaartleggen wordt vaak geassocieerd met mystiek en spiritualiteit. Ik ben me bewust van de spirituele aspecten van kaartleggen, maar noem me geen medium. Ik maak gebruik van mijn intuïtie en zie het als een manier om inzicht te geven in je leven en door samen te sparren tot een advies of oplossing te komen.
Om door kaartlegging informatie te krijgen, kan je een specifieke vraag stellen. Tarot kaartlegging is als een gids die je helpt zelf beslissingen te nemen. Het maakt uit hoe je die vraag stelt en daar kan ik bij helpen.
Wat ook kan is een open legging. Die geeft zicht op de ruimere aspecten in je leven, in plaats van een specifiek probleem of een vraag.
Als je bereid bent kritisch naar jezelf te kijken dan is een kaartlegging echt iets voor jou!
Numerologie
Kaartleggen is erg goed te combineren met numerologie en dat is mijn favoriete werkwijze. Met numerologie kan je getallensymboliek integreren in een legging. Ook kan het uitrekenen van je levenspad nummer meer duidelijkheid geven in welke fase van je leven je nu bent. Het vertelt iets over je karakter en bestemming.
Anna’s coach
Rikie Gorissen is cultuurwetenschapper en schrijver. Als erkend en gecertificeerd wandelcoach en narratief therapeut, combineer ik het kaartleggen met no-nonsense coaching. Creativiteit, bewegen, schrijven en verhalen vertellen is mijn passie. Dit heeft in 2024 geresulteerd in de start van Anna’ coach.
Ik wil graag je gesprekspartner zijn om een concrete vraag die je hebt helder te krijgen. Misschien heb je behoefte aan een goed gesprek of wil je gewoon je hoofd leegmaken.
We bespreken samen wat het beste bij je past, wandelcoaching, narratieve therapie, de kaarten raadplegen of een combinatie hiervan.
Bij Anna’s coach kan dit allemaal. Wil je vrijblijvend kennismaken? Neem hier contact op en als het klikt gaan we meteen aan de slag!
Waarom wandelcoaching?
Wandelen is iets bijzonders. Als je wandelt, vindt je innerlijke rust. In de natuur lijken gesprekken makkelijker te verlopen. Wandelen heeft de bijzondere eigenschap dat het je uit de hectiek van alledag haalt, zonder je volledig terug te trekken uit het leven. Het plaatst je juist in het leven op een manier die je dichter bij de natuur brengt en bijdraagt aan zingeving en waardering van het leven zelf. Dat maakt wandelcoaching tot een natuurlijke werkvorm voor zowel mij als coach als voor jou.
Zestigduizend jaar geleden is de mens rechtop gaan lopen. Een superwonder. Je bent geboren om te bewegen. Het rechtop lopen heeft allerlei heeft allerlei fysieke voordelen. Door te lopen ervaar je de wereld op een andere zintuigelijke manier. Je kan de horizon afspeuren, vluchten als nodig is en voedsel verzamelen. De mooiste steden zijn steden die prioriteit geven aan de wandelende mens, waar je samen kan wandelen en een gesprek kan voeren onder het lopen. Lopen is een kunst. De Griekse filosofen geven al wandelend les. Je kan zien of iemand wandelt. Wat je zegt, schrijft of maakt is geïnspireerd, creatief en boeiend.
Wat is wandelcoaching?
Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur. Je hebt een vraag, en met die vraag ga je samen met je coach aan de slag. De voordelen van wandelen in de natuur zijn divers. Zoals: de natuur werkt rustgevend, waardoor je je makkelijker kan ontspannen. Je bent met je lichaam bezig waardoor je gedachten niet alleen maar dominant zijn. Je gedachten en gevoelens komen letterlijk in beweging. Je bent er echt even helemaal uit waardoor je makkelijker afstand kan nemen van de dagelijkse beslommeringen en patronen. Je krijgt rust en ruimte in je hoofd, waardoor je je beter kunt concentreren, vrijer en helderder kan denken en makkelijker beslissingen kan nemen. De stilte creëert ruimte in je hoofd.
Hoe werkt het?
Wandelcoaching is laagdrempelig en werkt sneller en meer plezieriger dan traditionele therapie. Je hoeft niet in een kamertje te zitten en iemand recht aan te kijken. Juist dat geeft ruimte om samen de diepte in te gaan.
Wandelen is goed voor je!
Wandelen is de beste probleemoplosser die er is. De kern van wandelen bestaat uit een stabiele, ritmische beweging. Als je met iemand samenloopt pas je je ritme op elkaar aan. Je synchroniseert. Dat is de sociale component van het wandelen, synchroniseren. Als je wandelt, gebeurt er van alles in je hersenen. Je bent cognitief mobiel. Mindwandering wordt het genoemd. Mijmeren. Je laat de geest de vrije loop en juist daardoor ben je in staat herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen. Het cognitieve vermogen neemt toe door te wandelen. Je bent je bewuster van je omgeving en je sensibiliteit wordt verhoogd. Lopen bevordert de aanmaak van endorfine en zorgt voor een gevoel van welbevinden en geluk. Dat maakt je weerbaarder tegen depressies en ouderdom. Een van je belangrijkste hersenonderdelen, de hippocampus, feitelijk een spier – wordt sterker en krachtiger naarmate je meer beweegt. Als je spieren achteruit gaan, gaan je hersenen ook achteruit. Wandelen kan een creatieve activiteit zijn. Je gaat helderder denken, bent gelukkiger en je kan de wereld beter doorzien.
Wat is narratieve therapie?
Het woord narratief betekent ‘vertellend’ of ‘verhalend’.
De mens is, een homo fabulans, een verhalenverteller. Sinds de mens zelfbewustzijn ontwikkeld worden er verhalen verteld. Rond het kampvuur, op de wanden van grotten, bij belangrijke gebeurtenissen, bij niet zo’n belangrijke gebeurtenissen. Verhalen worden verteld in beeld en geschrift, in zang of rituele dans. Steeds weer om elkaar te vertellen hoe het leven in elkaar zit of om te bedenken hoe met het leven en jezelf om te gaan.
Verhalen vertellen sluit aan bij de behoefte om de wereld en het leven overzichtelijk te maken en de chaos te bedwingen. Je construeert een verhaal, verzint scenario’s, herschrijft je verleden, creëert in je verbeelding een succesvolle toekomst of denkbeeldige beren op de weg.
Waarom narratieve therapie?
Je bent een verhalenverteller. Door verhalen te vertellen geef je betekenis aan de wereld om je heen. Je ordent je ervaringen, gedachten en gevoelens ermee. Je vereenvoudigt de complexe realiteit tot iets wat je beter kan begrijpen.
Al je herinneringen worden in de vorm van een verhaal opgeslagen. Je hebt verhalen over je jeugd, verhalen over je vrienden en familie en vooral verhalen over jezelf. Je voelt de behoefte die verhalen te delen. Met de buurvrouw, met je partner, met je dagboek. Door te vertellen reflecteer je op het leven. Je vertelt waar je vandaan komt, waar je nu bent en waar je naartoe wil gaan.
Narratieve therapie gaat ervan uit dat je altijd een of meerdere verhalen hebt. En die verhalen bepalen hoe je denkt en hoe je je voelt. De manier waarop je je verhaal vertelt bepaald hoe je in het leven staat.
Verhalen vertellen is goed voor je!
Met een verhaal kan je jezelf gevangenhouden in een doemscenario, maar je ook bevrijden uit beperkende omstandigheden. Je kan volhouden dat je het slachtoffer bent van de omstandigheden of juist dat je willekeurig welk obstakel kunt overwinnen en je eigen pad kunt lopen. Een verhaal over je leven vertellen is daarom nooit de hele waarheid, maar een perspectief, jouw perspectief. Licht of donker, het is maar welk verhaal je jezelf vertelt.
Hoe werkt het?
Narratieve therapie gaat ervan uit dat je identiteit gevormd wordt door de herinneringen van je leven die je in de vorm van een levensverhaal vertelt. Een narratieve therapeut wil je helpen om dat verhaal zo volledig mogelijk te vertellen, zodat je nieuwe betekenis met betrekking tot jezelf kan vinden. Het onderzoeken van je eigen verhaal leidt tot het opnieuw definiëren van jezelf en je eigen identiteit.