fleur de lys 3

Als Napoleon aan de macht komt kiest hij Childerics bijen als teken van zijn huis. Op het stadswapen van Parijs tussen 1811 en 1817 door Napoleon vervangen, is Isis te zien op een boot en de bijen van Childeric.

Bijen, bijen, waar heeft ze die eerder gezien? Op haar rondleidingen in Maastricht als stadsgids, zwerft Anna door de stad en vertelt over de historische straten en gebouwen, zo ook het oude stadhuis op de Markt. Als je in de grote hal – het Plein – naar de plafondschilderingen kijkt, zie je ze op de ribben van het gewelf; honderden geschilderde bijen. Waarom bijen? 

Anna loopt door de Boschstraat langs de oude, voormalige keramiekfabriek van Petrus Regout die in 1898 een nieuwe naam en logo gekregen heeft; de Koninklijke Sphinx. Een sfinx, half leeuw, half mens wordt bij de ingang van tempels geplaatst om de mysteriën te bewaren tegen oningewijden. In het oude Egypte doorlopen leerlingen van de mysteriescholen het pad van Osiris. 

Osiris, wordt door zijn jaloerse broer Seth gedood. Zijn geliefde Isis vindt hem terug en brengt hem tot leven. Zij verenigen zich en ze krijgen een zoon Horus. En dan sterft Osiris van uitputting alsnog en veranderd in de ster Sirius, de helderste ster aan de hemel.

De hoogste graad van inwijding vindt plaats in de Grote Piramide, waarna de leerling hogepriester of hogepriesteres wordt. Tegenwoordig vinden initiaties niet meer plaats in tempels, maar in het leven zelf. Overgangsfasen, veranderingen, crises of ziekten, kan je op jezelf terugwerpen en naar binnen laten keren. Zo is het mogelijk eigen kracht en liefde te vinden. Isis helpt daarbij. 

Comments are closed