lopen is gecontroleerd vallen

Je bent niet in balans, zegt de coach tegen Anna in de sportschool.
Vanaf het moment dat de mens op de Afrikaanse savanne rechtop ging lopen en besloot zich voortaan op twee benen voort te bewegen, is het leven één grote balanceeract.
De kunst is ervoor zorg te dragen dat je in balans blijft als je beweegt. Dat doe je door het draaipunt van je lichaam naar voren te schuiven – deze verschuiving heet een stap. Door stap- en valbeweging te combineren – deze combinatie noemen we lopen – zorg je ervoor dat de massa van je lichaam steeds boven het draaipunt blijft. In dit opzicht is lopen vergelijkbaar met gecontroleerd vallen.
Vandaag heeft ze de inschrijving van de Rotterdam Marathon geannuleerd. Na een knieblessure en een bezoekje aan de fysio/bewegingswetenschapper blijkt dat haar gecontroleerde valbeweging niet in balans is. Ze moet haar rentechniek opnieuw aanleren.
Het komt goed, belooft de fysio, je kan weer gaan rennen straks en het zal sneller zijn dan nu. We gaan oefenen.
Voor het moment is ze niet in balans, maar dat wist ze eigenlijk al.
anna

Comments are closed