PAPIERVISJE

Dat was ik nog vergeten te zeggen, appt Witney, je werkt vandaag met Kaylee.

Karin is op vakantie. Twee weken. Twee weken lang moet Anna naast haar eigen afdeling die van Karin poetsen. Ze krijgt Kaylee, een vakantiewerker toegewezen als hulp.

Kaylee is 16, een gevoelig meisje met een rond kopje en lange blonde haren. De gevoeligheid probeert ze te verbergen achter een stoere houding en nukkige attitude. Ze werkt hard, appt aan één stuk door met haar vriendinnen, zucht en steunt omdat ze het werk zwaar en saai vindt en heeft niet zo’n zin om te praten.

Ik moet haar aan het praten krijgen, denkt Anna, anders worden het wel erg lange weken.

Brr, zegt Kaylee, als ze haar handen wast met desinfectiemiddel, dat spul, dat spul kan dat mijn ringen beschadigen?
Ik denk het, zegt Anna. Ze kan nu wel zeggen, dat Kaylee haar ringen niet mag dragen op het werk, maar ze heeft het opgegeven om zich daar druk over te maken of om er over te gaan klikken bij de leiding, wat binnen de bedrijfscultuur wel de bedoeling is.
Nagellak, mag ook niet zegt Kaylee, dat zeiden ze beneden, maar ik doe het toch hoor. Die ring draag ik altijd, die doe ik niet af.
Je kan ook handschoentjes dragen, probeert Anna nog, maar Kaylee bibbert liever boven de natte dweilen en vieze doekjes dan dat ze de dunne blauwe plastic ziekenhuis-handschoentjes wil dragen.

Ik zal haar maar niet vragen om te stoffen met de driekleurige plumeau met telescoopsteel of de felgele multifunctionele duster met anti-statische microvezels, denkt Anna. Zo niet stoer, zo niet iets dat je kan appen aan je vriendinnen.

Kaylee, praat niet veel maar werkt wel snel. Niet zo zorgvuldig, maar wel snel en ze heeft betere ogen dan Anna. Terwijl zij de vrouwenwc’s doet, poetst Anna die van de mannen.
Aaah, hoort ze Kaylee roepen, vies, vies!!
Wat is er, vraagt Anna.
Vies! Een beestje! Daar!
Kaylee heeft een zilvervisje gezien op het vrouwentoilet. Het visje probeert nu over de plint het halletje in te vluchten.

Dat is een zilvervisje, zegt Anna. Die heb ik nog niet eerder gezien. Is het er één of heb je er meer gezien?

Ze gaan verder met de bureau’s en vergaderruimtes. Weer een gil van Kaylee. Ze staat met haar Phone in de hand naar de vloerbedekking te turen.
Daar, daar, zegt ze. Daar zit er nog een. Ik heb er een foto van gemaakt.
Anna kijkt naar het beestje.
Dat is een papiervisje, zegt Anna. Zilvervisjes zijn donker, papiervisjes zijn bruin en ze maakt er ook een foto van.
En nu? vraagt Kaylee.
Gewoon opzuigen, zegt Anna.

anna

Comments are closed