ZILVERVISJE

Oh, en er is controle, zegt Witney als Anna het kantoortje in de kelder binnenloopt om de sleutel op te halen. Controle van de logboeken, je werkhok en de kar.
Nog weer een controle, denkt Anna. Het maakt haar niet meer uit. Ze heeft het opgegeven. Het is vechten tegen een systeem dat ze niet begrijpt.

Ah, controle, zegt ze tegen Kitty die ook achter haar bureau zit en haar sinds het incident met Caroline nauwelijks meer een vriendelijk woord gunt. Dan zal ik mijn werkhok maar leegmaken. Het zit tjokvol.

Nee, nee, zegt Kitty, dat hoeft niet. Als het voorraad is hoef je je werkhok niet leeg te maken.
Of het netjes is, zegt Witney, of er geen kruimels enzo op de grond liggen, daar gaat het om.

De werknemers van het schoonmaakbedrijf hebben per etage of afdeling een kleine ruimte waar ze hun werkkar en voorraad schoonmaakmiddelen kunnen bewaren. Het hokje is ook omkleedruimte, garderobe en er is een wasbak om water te halen om de vloeren te dweilen en emmers te legen.

De ruimtes variëren in grootte. Die van Anna op etage 5 in de kantoortoren is heel erg klein. Het vergt wat creativiteit en passen en meten om alles in de ruimte op te bergen.

Door de oorlog met Caroline, de ik-praat-gewoon-nooit-meer-met-je-oorlog is de aanvoer van doekjes, wc-papier, vuilniszakken en ander schoonmaakmateriaal gestokt. De kantoortoren kreeg geregeld een rolcontainer vol nieuwe voorraad gebracht die dan over de drie werkhokken in de toren verdeeld werden. Maar sinds de komst van Caroline is dit systeem vastgelopen omdat ze nog geen enkele keer heeft meegeholpen de zware dozen zeep en vuilniszakken naar de werkhokken te sjouwen en liever haar eigen voorraad doosje voor doosje vanuit de kelder naar de kantoortoren brengt.

In het ieder voor zich systeem bewaart Anna nu haar eigen voorraad in het piepkleine werkhok. Anna heeft theaterervaring en weet hoe je een vrachtwagen moet laden. In een kleine ruimte kan je heel veel bewaren. Het is een kwestie van goed stapelen.

Ze heeft op ingenieuze wijze haar hokje helemaal vol geladen met dozen doekjes, wc-rollen, zeep, wc-borstels, stofzuigerzakken, stofdoeken, emmers, swiffers en een voorraad dweilen en sponsjes. Alleen de wasbak kan ze niet gebruiken want dat is de enige plek voor de stofzuiger die overblijft.

Er is nog net genoeg vloeroppervlakte over voor de werkkar en als alles binnen is, gaat de deur net dicht, zo vol.

En nu krijgt ze controle van haar werkhok. Het zal haar benieuwen. Ze verwijdert de persoonlijke spulletjes van de kar – twee kleurige microvezeldoekjes, een lichtblauwe en een gele die ze altijd aan de zijkant van de kar hangt voor de fleurigheid en de kaart van de SAY BEAR! tentoonstelling die ze op de kar geplakt heeft naast de post-it met de tekst: DE ZEEP IS OP! van een boze werknemer.

Nu hoopt ze alleen maar dat er geen ongelukken gebeuren tijdens de controle. Het zou zomaar kunnen dat als je Anna’s werkhok zomaar leeghaalt, zonder het systeem te kennen, je het risico loopt bedolven te worden onder een stapel dozen sanitaire doekjes en zeer hoog opgestapelde grote zware wc-rollen.

anna

Comments are closed