kippenragout met sambal

En wat ga je koken, vraagt Merie in de bouwkeet. Ze vult het boodschappenlijstje voor de Sligro in en legt het klaar voor Jacqueline, de receptioniste.
De vraag overvalt Anna, koken? is het de bedoeling dat ze gaat koken?

Merie lacht, hoest, draait een zware van Nelle en neemt nog een kopje koffie. Relax, zegt ze. Neem je tijd voor de lunch. Dat poetsen, ach, ik zie wel wat ik aantref als ik terug kom.

Ze poetsen samen het toilettenblok op haar inwerkdag vlak voor Merie’s vakantie met de Ierse lover die ze ontmoet heeft op de bouw en nu na maanden weer zal zien. Merie is vol van deze aanstaande ontmoeting en kan aan niks anders denken en lacht en rookt de hele ochtend terwijl ze Anna wegwijs maakt in de keet. Jacqueline bekijkt het vanaf een afstandje en heeft weinig vertrouwen in Anna’s skills en dat is wat betreft het koken niet zo heel erg verkeerd ingeschat.

Zoals Merie kookt, poetst ze. Losjes en royaal. Eerst een flinke scheut Jif in de urinoirs, even laten intrekken, wc-borstel erdoor en afmaken met een dubbele hoeveelheid Glorix. Het is vooral gebaseerd op sterke geuren. De houdertjes van de wc-borstels horen niet tot de dagelijkse schoonmaakroutine en zijn geelbruin gekleurd van de kalkaanslag en het permanente laagje waterige urine op de bodem.

Zal ik de wc’s even doen, vraagt Anna.
Die zijn al klaar, zegt Merie.

Anna zwijgt. Het is niet the time and the place om haar prille schoonmaak-kennis die er in het ziekenhuis via de vele controles van Witney met het opschrijfboekje en stofdoeken in de hand en Max – hebben we vandaag een kapotte stofzuiger? in geramd zijn. Wat zouden ze het hier vies vinden, denkt Anna. En Caroline zou helemaal hysterisch worden van de dikke vlokken pollen die van de bomen door de openstaande deuren en ramen naar binnen waaien, laat staan van de moddersporen en koffiekringen op de tafels en het middelste urinoir dat ondanks de vele manende briefjes die er hangen: GOED DOORSPOELEN! nooit doorgespoeld wordt.

Zoals ze poetst, kookt Merie. Snel en pittig. Ze maakt een bakje zelfbedachte Vulcano-saus voor bij de lunch. Een combinatie van mayonaise, ketchup en heel veel sambal. Anna maakt een mentale notitie. Het eten mag, moet? hot and spicy zijn.

Maar dat mengen van schoonmaakmiddelen zal ze niet doen in Merie’s afwezigheid. Er hangt een schoonmaakblokje in de toiletpot en in combinatie met de Glorix kan er chloorgas vrijkomen en chloor in contact met urine – in het middelste urinoir in ruime mate aanwezig – daardoor kunnen ook irriterende stoffen ontstaan. Het mengen van zure en alkalische reinigers heeft bovendien geen nut want ze heffen elkaars werking op, heeft Anna geleerd. Toch zal ze deze kennis voor zich houden en gewoon geen chloor gebruiken, alleen maar Jif en de wc’s schoonmaken met een schone wc-borstel die ze in het aanrechtkastje vindt. Zou Max – hebben wij vandaag een kapotte stofzuiger? – ook weer tevreden zijn.

In het koken volgt ze Merie’s strategie. Loads of sambal in het eten. En ze besluit kippenragout te maken, hoewel ze betwijfelt of dat wel een geschikt gerecht is in een bouwkeet op locatie.

anna

Comments are closed