stappenteller dag 18

The Ubiquitous Pig

Ben ik het varkentje, vraagt ze zich af na een druilerig weekend met regen en sneeuw.

Het is halfvasten en de vanwege de storm afgelaste Carnavals-optochten trekken alsnog door de dorpen. Ze kijkt met haar moeder naar de optocht. Ze zitten in het trappenhuis achter het glas, maar zelfs daar is het koud en tochtig.

De geest is er uit, zegt de moeder, terwijl ze turen naar de uitgestelde optocht met veel te harde muziek die nu misplaatst lijkt. Om haar op te vrolijken rent Anna naar buiten om snoepjes en zakjes chips voor haar te rapen en gekke dansjes te doen terwijl ze naar haar zwaait op z’n Carnavals. Een felle hagelbui jaagt haar weer naar binnen.

Ze delen de taaie toffees met rare smaakjes en ze vertelt de moeder over haar zoektocht-naar-betaald werk-en-herstel-van-een-burn-out-avonturen.

Nu kan ze solliciteren op een baan in Maastricht die goed betaald, waar ze de juiste opleiding en ervaring voor heeft en waar ze geschikter voor is dan het reinigen van vieze klaslokalen of het polijsten van winkelspiegels die toch al genoeg spiegelen.

Zal ik het doen, vraagt ze de moeder.

Gewoon doen, zegt ze.

Ze vragen iemand die out-of-the-box denkt, zegt Anna.

De moeder verslikt zich bijna in de toffee. Mmm, caramel, lacht ze.

Ben ik het varkentje, vraag ze zich af als ze naar het station loopt en natte voeten krijgt van de smeltende hagel op straat. De laatste partij snoepjes is op straat achtergebleven. Ze raapt een zakje pretzels op en rent door de plassen naar de trein.

Ren je een marathon, roept een man op de fiets haar na.

anna

De schilder maakt een schilderijtje voor haar verjaardag. Het is een oude man in een streepjespak die een roze varkentje aan een hondenriem uitlaat. De oude man wordt bijna omver getrokken door het roze varkentje.

Ben ik het varkentje, vraagt Anna zich af.

De coach denkt dat ze het letterlijk bedoeld, dat ze dik en ongeliefd is. Hij vind het een mooi schilderijtje. Niet dat ik verstand van kunst heb, zegt hij.

De schilder en het lachje, het onzekere lachje van de vader. De vader die zijn vingers laat trommelen op de tafel. De schilder doet het ook.

Is zij het varkentje?

The Ubiquitous Pig is de titel van een boek over het varken. De schilder kan de titel niet onthouden. Obicitous, obiticous. Hij kan het niet onthouden en hij kan het niet uitspreken.

Ubiquitous, wat betekent dat, vraagt hij.

Veelzijdig, zegt Anna. Veelzijdig.

Het veelzijdige varken.
Van varkens is bekend dat ze als enige gedomesticeerde diersoort na vrijlating weer wild kunnen worden. Varkens worden ware monsters, zodra weer in de natuur…

uit: Zing Anna, zing

Comments are closed