stappenteller dag 7

dag 7

Je zal maar schoonmaker zijn met Carnaval. Ze neemt de trein om het huis van moeder dat in de verkoop staat, te poetsen. Dit keer niet met gekleurde doekjes maar een stoomreiniger en koffie en broodjes bij de lunch. De vloer van de stationshal is zwart en plakkerig en ruikt naar verschaalt bier. Je zal maar schoonmaker zijn met Carnaval.

Carnaval is een feest dat zoals veel heidense gebruiken geadopteerd is door de katholieke kerk en was ooit de opmaat voor 40 dagen vasten met als start de aswoensdag. Dat vastenstukje van het feest is een beetje in onbruik geraakt na de rappe sluiting van de kerken.

Het mooie van heidense gebruiken is dat het oer-tradities zijn die soms even verdwijnen, ondergronds gaan, overleven in kunst en literatuur, geïntegreerd worden in een religie om in een moderne vorm weer op te duiken. Zo ook het vasten.

Als goed katholiek opgevoed, gelooft Anna niet in een almachtige God, toch is ze lichtelijk geschokt als ze leest dat in de Hubertuskerk in Maastricht – een rijksmonument in expressionistische stijl uit 1924-25 – als herbestemming een budget-sportschool huist.

De gebrandschilderde glas in lood ramen van o.a. Eugène Laudy en Frans Slijpen zijn afgedekt met melkwit plexiglas. Voor de keramische reliefs van Charles Eyck en Frans Timmermans hangen grote oranje lappen stof. De voorstellingen van het offer van Abraham, Daniël in de leeuwenkuil, de opwekking van Lazarus en de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging zijn zo aan het oog onttrokken.

Het Heilig Hartbeeld bij de entree gebaart de nieuwe (sport)gelovigen naar binnen.

Toeval of niet, het is in de gym, de sportschool of de health centra waar de nieuwe e-health trend te vinden is: vasten in een vers jasje en het heet dan Vitaal fit in 40 dagen, (H)eerlijk in je vel! In 30/40 dagen naar een gezond, vitaal & fit leven of andere varianten.

De versie die ze zelf ga volgen komt uit de verslavingspreventie. Het doel is simpel. Tijdens de 40 dagen actie – het vasten is traditioneel van aswoensdag tot en met Palmzondag – van woensdag 10 februari tot en met zondag 20 maart drink je geen alcohol.

Je kan je aanmelden op de site http://ikpas.nl/
Ze heeft haar Ik pas-armbandje alvast besteld.

anna

Comments are closed